Tampereen maratonvalmennus · Juoksublogi
08.05.2018 13:17

SM-maastot 2018

Pari päivää SM-maastoista ja miettinyt mitä tuli nähtyä. 30 kerta paikanpäällä ja paljon tapahtunut tuonakin aikana Suomen juoksussa. Miettinyt myös onko hyvä vai huono asia Suomen juoksun kannalta, kun 16v poika juoksee soolona vauhtia jolla M4km:lla olisi ollut kirkkaasti kymppisakissa. Varmaan vähän sekä että? Toki kovia nuoria ollut aina ja niitä tullut myös kärjen takaa aikuisiin, joten monella jotka nyt kärjessäkin usein väillä myötätuuli, välillä vastainen, kuten kaikilla. Paljon iloisia asioita kisoissa taas ja kärki joissakin sarjoissa ehkä jopa kovempi kun monina muina vuosina menneinäkin aikoina, TV:n poisjäänti sekä kokonaistaso taas toki kovan mietinnän paikka tämän kisankin kannalta.

SM-maastoissa mietitytti myös, että sillä tasolla juoksu keskittyy jo kovin aikaisin ja aika paljon tiettyjen keskusten/valmentajien ympärille. Siinä hyvääkin, mutta se ei saisi tapahtua liian aikaisin, vaan kaikissa nuorten sarjoissa saisi olla laajempikin taso maantieteellisesti ja etenkin tietotaito, ettei haettaisi vaan pikavoittoja nuorten sarjoissa, vaan tähtäimet edes vähän pidemmälle, se ehkä toisi myös aikuisten sarjoihin aikanaan lisää yrittäjiä. Toisaalta aikuisten sarjoissa oli myös ilahduttavaa nähdä, että toiset jaksavat vuodesta toiseen kannatella Suomen juoksua vaikka suuri yleisö ei tätä aina osaa arvostaa. Suomen juoksun suhteen tämä on vähiten niiden vika jotka kisassa nyt ovat – joka sarjassa, kokonaisuutena vaan yhä mietinnän paikka mitä kaikkea voisi vielä tehdä paremminkin ja mistä kaikesta on kiinni jos ei niin tapahdu.

Myös valmentajia on yhä vähemmän ja omakin tilanne ollut jo vuosia sellainen, että on pitkin hampain pitänyt kieltäytyä monesti nuorten juoksijoiden valmennuskyselyistä kun aika ei oto:na vaan riitä joka suuntaan. Valmentajien puuttumiseen voi konkretisoitua moni asia ja huolta kantaa siksi myös siitä mitä tietoutta nuorimmat juoksijat saavat harjoittelusta ja miten se vaikuttaa paitsi juoksuun jo myös heidän muuhun elämäänsä. Tämä vähän pelottavalla tavalla jo nähtävissä (ja etenkin kuultavissa) taas mm. la nuorimpien kisan joidenkin vanhempien ohjeissa ja etenkin joidenkin vanhempien palautteissa kisan jälkeen, hätkähdyttää kerta kerralta enemmän.

Loppukommenttina voi todeta myös, että hienoa nähdä nykyisiä tai ex-maajoukkuejuoksijoita jotka toimivat myös jollain lailla juoksun eteen. Tämänkin vuoden kisassa niitä oli niin valmentajina, kuten myös kisajärjestäjinä joissa useammallakin oli arvokisakokemusta juoksun saralta. Kiitos hienoista SM-maastoista taas radan reunalta etenkin niille järjestäjille jotka tekivät ison työn taas!

Tampereen maratonvalmennus | Ylläpito | Kotisivuton.fi